Vepřové maso patří do jídelníčku

Vepřové maso patří do jídelníčku

V konzumaci vepřového masa se řadíme na jedny z předních světových příček. Toto maso je u nás velmi oblíbené a dá se udělat na nepřeberně mnoho různých způsobů. Sem tam se objevují názory, že vepřové maso vůbec není zdravé a vede k obezitě a dalším zdravotním problémům, opak je však pravdou. Stejně jako u všeho ostatního tady platí pořekadlo všeho s mírou a pokud si nedáváte každý den na oběd smažený vepřový řízek v trojobalu, nemůže vám konzumace vepřového nijak uškodit. A pokud si domů donesete hotové grilované kuře a dáte si ho i s kůžičkou, je to mnohem nezdravější než si dát libové maso vepřové.

Libovou vepřovou kotletku zbavenou viditelného tuku si můžete dopřát i pokud držíte dietu. Taková kotletka na žampionech nebo na bylinkách je nejen skvělým gastronomickým zážitkem ale i přinese vašemu tělu potřebné aminokyseliny, a je nenahraditelným zdrojem bílkovin. Také je bohaté na železo, které je nezbytné v našem těle k okysličování orgánů.

Z vitamínů a minerálů potom ve vepřovém mase najdeme vitamíny skupiny B důležité pro správnou funkci metabolismu a z minerálů je zastoupen draslík a fosfor.

Tyto nenahraditelné látky a živiny také můžeme najít v dalším druhu červeného masa a tím je hovězí. Šťavnatý steak, tataráček, pořádný burger nebo rostbíf jsou delikatesy, které najdeme téměř v každé restauraci. Doma si hovězí udělá k obědu málokdo, protože nakoupit dobré hovězí a správně ho upravit je umění. Také co se zdraví týče, velmi záleží na vhodné úpravě a většinou zabere dlouhý čas maso tepelně zpracovat. Ovšem hovězího masa se není vůbec třeba bát, kvalitní maso seženete vždy u místního řezníka. Nejlepší je vybírat podle barvy, vzhledu a vůně masa. Dodavatelem kvalitního červeného masa jsou i jatka Žlutice.