Nejbližší severní soused Olomouce

Nejbližší severní soused Olomouce

V hanácké rovině, pouhých 5 kilometrů od krajského města Olomouc se rozprostírá obec Hlušovice. Poloha této obce v úrodné hanácké rovině vedla k tomu, že se tu první lidé usadili již před dávnými časy, jak tomu svědčí mnohé archeologické nálezy. Písemná historie obce se však píše až od roku 1271. Už od svého počátku se sídlo rozvíjelo jako majetek kláštera Hradisko, kapituly Olomouce. Největší rozvoj nastav v 19. a 20. století a největší počet obyvatel měla obec po 2. světové válce. Samostatnost si obec získala stejně jako mnoho dalších vesnic v roce 1990 a v současné době v ní žije přes 800 obyvatel.

Severně od obce se nachází velmi kvalitní a hojně obdělávané zemědělské půdy a na jihu se rozprostírají louky a bývalé močály vysušené během 19. století. Dnes obec spadá do chráněného území vodních zdrojů Černovír. Právě poloha v chráněném území zabraňuje velké průmyslové činnosti, a proto se obec může chlubit kvalitním životním prostředím. Rozvoj Hlušovic je tak orientován především jako obytné sídlo a zástavba se neustále rozrůstá.

A obec je pro rozvoj a nové obyvatele velmi dobře vybavena. Inženýrské sítě a vysokorychlostní internet jsou dnes již samozřejmostí, kulturní dům pro pořádání společenských akcí také není žádná výjimka, avšak obec může nabídnout opravdu široké sportovní vyžití. Přímo uprostřed obce se nachází hřiště s tenisovým kurtem, multifunkční asfaltovou plochou, plochou na fotbal a dětské prolézačky. Jen kousek od toho se třpytí plocha rybníka, který je v zimě využíván na bruslení a v létě nabízí příjemné osvěžení. V zimě si místní mohou také mohou zpříjemnit čas bowlingem. Okolí je jako dělané na dlouhé procházky a cyklistiku.

Obec má velmi dobré dopravní spojení s městem Olomouc, a tak mnoho místních dojíždí za prací. V obci se nachází mateřská škola a starší děti jezdí za vzděláním do Olomouce nebo do blízkých Bohuňovic.