Co je dobré vědět o kardanových hřídelích

Co je dobré vědět o kardanových hřídelích

Kardanový hřídel neboli kardan je jednoduché zařízení, které umožňuje spojit dva stroje (většinou motor a nápravu automobilu, ale má i další využití) jejichž hřídele nejsou v jedné ose, ale uzavírají spolu nějaký úhel nebo jsou vzájemně vyosené. Základem této hřídele je kardanový kloub, vzájemně kolmo umístěné vidlice, které jsou nejčastěji spojeny křížem se zkříženými osami v úhlu 90°.  Využívá se především k přenášení pohybu mezi motorem a nápravou, a to jak u osobních a nákladních aut ale i dalších strojů.

Kardany mají mnoho specifických vlastností a používají se u mnoha druhů pohonů. Jiný kardan využijeme pro rotační sekačku a jiný pro traktor, a proto je potřeba si dávat pozor na správnou volbu hřídele. jedním z kritérií je síla, která se bude kardanem přenášet a je dána především příslušenstvím a nikoli strojem ve kterém bude použita.

Dalším specifikem je úhel, pod jakým bude kardan pracovat. Ten je důležitý především pro výběr správných kloubů. Rozlišuje se úhel, pod kterým bude pracovat kardan dlouhodobě, a ten je většinou 25 stupňů, krátkodobého úhlu dosáhne pouze při velkém otáčení a ten je 45 stupňů.

Největší roli však hraje délka kardanové hřídele. Tady latí jednoduché pravidlo, že kardan je vždy zkrátit, prodloužit však ne. Délka se měří při nasazeném příslušenství a je třeba si dávat pozor, jak prodejci délku uvádějí.

Prodejem kardanů, náhradních dílů, servisem a opravami kardanových hřídelí se zabývá společnost Kardany spol. s.r.o. Opravy spojovacích a kloubových hřídelí silničních motorových vozidel, stavebních i průmyslových strojů je schopná zařídit na počkání. Společnost nabízí i široký sortiment náhradních dílů pro kardanové hřídele a klouby, zejména potom křížové čepy, drážkové hřídele, středové uložení a opravářské sady.