Plastová okna potřebují základní údržbu

Plastová okna potřebují základní údržbu

První věc, kterou při rekonstrukci řeší majitelé bytů a domů, jsou okna. Není divu, snižují energetickou náročnost každé stavby, a když si je necháte nainstalovat, výrazně ušetříte za topení. Volba je mezi eurookny, která mají dřevěné rámy, a plastovými okny. Kdo nechce okna každých pět let brousit a lakovat, volí většinou plastová okna, která jsou levnější a méně náročná na údržbu. Ale i ta se musí udržovat.

Základem je okna umývat. Jako první by měly přijít na řadu rámy, potom skla. Mytí plastových oken jde vcelku dobře od ruky, celý byt se dá zvládnout za dvě hodiny. U nově nainstalovaných oken byste měli co nejdříve strhnout ochranné pásky a okna zbavit všech nečistot. Rány je potřeba umýt hlavně z vnější strany, protože zbytky malby nebo omítky, které na nich zůstaly, se vlivem tepla dostanou do povrchu rámů a jejich pozdější odstranění je náročné. Na rámy se nedoporučuje užívat takové prostředky, které by je mohly obrousit a zanechat v nich rýhy. Ze stejného důvodu se nedoporučuje čistit okna nasucho, ale vodou a nějakým saponátem. Jednou až dvakrát ročně je třeba dotáhnout uvolněné kličky a úchyty, případně promazat kování olejem. Každých šest měsíců je vhodné natřít těsnění v rámu speciálními přípravky, aby zůstalo pružné a spolehlivě plnilo svou funkci.

Interiérové žaluzie zastíní vaše okno před sluncem a také poskytnou soukromí, hlavně ve večerních hodinách. Dnes si lidé někdy už ani nepořizují záclony, žaluzie je dokáží nahradit, protože si je můžete koupit v různých barvách. Plní pak i estetickou funkci. Některé druhy žaluzií byly navrženy přímo pro plastová okna, proto si stačí jen vybrat. I žaluzie se mohou poškodit, většinou je to neopatrným zacházením. Choulostivější na poškození jsou starší žaluzie, na které roky působí UV záření, takže některé jejich komponenty zkřehnou a lámou se. Nejčastěji praská silonové vedení žaluzie a trhá se ovládací plastový řetízek.

Pokud nejste technický typ, je dobré si najít firmu, která za vás servis oken pravidelně udělá. V Plzni se servisem, opravami plastových oken a dveří, a také montáži žaluzií, věnuje firma Servis a opravy plastových oken Oldřich Drudík. Za přijatelné ceny vaše plastová okna a dveře opraví, zajistí jejich servis a namontuje nové žaluzie. Pokud nemáte ve všední dny čas, netrapte se tím, firma k vám přijede i večer, o víkendu nebo ve svátek.