Plastové obaly, jak je neznáme

Plastové obaly, jak je neznáme

V dnešní době asi každý z nás využívá spousty spotřebního zboží. Tato skutečnost je již s naším životem natolik spjatá, že si často ani neuvědomujeme, jak moc jsme na těchto věcech „závislí“ a jak ovlivňují kvalitu našeho života. Mluvím tu o věcech, kterými disponuje takřka každá domácnost a které jsou v podstatě součástí našeho každodenního života. Málokdo si dnes dokáže představit nemít v koupelně na poličce postavený sprchový gel, šampon, láhev jaru vedle dřezu, nebo dokonce i obyčejné mýdlo na ruce v pumpičce postavené na okraji umyvadla. Není to ale jenom kosmetika a čistící prostředky, které jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti, ale také například léky běžného užití a nespočet potravin zaplňující kredence rodin po celém světě.

Abychom si ale tyto věci mohli odnést domů a využívat je delší dobu, aniž by došlo k jejich zkažení nebo znehodnocení, musejí být správně uchovávány. K tomuto účelu balení zejména potravin a kosmetiky je využíván především plast, a to v mnoha různých podobách – dózy, fólie, lahve a hned několik druhů sáčků.

Obyčejné igelitové sáčky s dvěma ušima na rohlíky, jak je známe z dřívějška, prošly velkým vývojem a škála jejich druhů se značně rozšířila. Doypack sáčky se nejčastěji používají například na uskladnění kávy, oříšků či granulí a disponují podlouhlým obdélníkovým tvarem s širším dnem a horním uzavíracím okrajem na opakované použití. Hadicovými sáčky potom rozumíme zpravidla jednorázové sáčky zatavené z obou stran, využívané často na balení bonbonů, popřípadě plastových příborů na jedno použití.

Nejsou to ale jen sáčky, které nám usnadňují život při využívání spotřebního zboží. Další věcí jsou například flakony, které nemusí být nutně jen skleněné. Rozbití a následnému vylití parfému se dá s takovým plastovým flakonem snadno předejít.