Z Holubova na horu Kleť

Z Holubova na horu Kleť

Obec Holubov se skládá ze třech místních částí, Holubov, Krasetín a Třísov. První zmínka o ní je v tzv. rožmberském urbáři, kde byl kolem roku 1379 zapsaný nemovitý majetek pánů z Rožmberka. Holubov se nachází v okresu Český Krumlov, žije tady asi 1 100 obyvatel.

Turisté sem přijíždějí zdolat horu Kleť, vysokou 1 084 metrů. Ti odhodlaní jdou po některé z turistických stezek, ti pohodlnější nahoru vyjedou lanovkou, překonávající během 15 minut jízdy převýšení 383 metry. Na vrcholu Kleti stojí nejstarší kamenná rozhledna v Čechách Josefova věž a roubená horská chata s restaurací Tereziina chata. Na úbočí se nachází přírodní rezervace Kleť, kde jsou chráněné přirozené bučiny a jedle, které se kdysi vyskytovaly na mnoha místech střední Evropy, ale skoro všude byly nahrazeny smrkovými porosty. Je tady jedna z nejvýznamnější mravenčích superkolonií v Evropě.

Z Josefovy rozhledny, vystavěné  v letech 1822-1825, je za příznivého počasí vidět až k Alpám, na Lipno nebo na elektrárnu Temelín. Je vysoká 20 metrů a vede na ni 110 schodů. Tereziina chata byla vybudovaná v roce 1925, v její blízkosti jsou nejvýše položené sluneční hodiny v Čechách.  Kousek pod vrcholem Kleti stojí hvězdárna, jejíž pracovníci se intenzivně věnují zkoumání planetek. Na vrcholu hory je televizní vysílač z roku 1978. Pěší výstupy na Kleť jsou velmi oblíbené, kdo vyjde nahoru, může se nechat zapsat do Knihy výstupů a bojovat na konci roku o titul Král nebo Královna.

Ve 3. až 4. století př. n. l. stávalo na místě současné obce Holubov keltské oppidum. Keltové se věnovali zemědělství, chovali dobytek, ovce a koně, rozvíjeli řemesla, tavili rudu a vyráběli nástroje a zbraně z bronzu a železa. Po nich se tady usadil slovanský kmen Doudlebů.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1379, kdy na místě Holubova stával dvůr. V 19. století tady byly založeny Janem Adolfem II. Schwarzenbergem železárny s vysokou pecí. Když byly nevelké zásoby železné rudy vyčerpány, železárny byly přestavěny na pilu a výrobnu ohýbaného nábytku. V roce 1945 zde vznikl závod na výrobu kartonů a etiket Artypa, který si dodnes svůj sortiment zachoval.

Obec se může pochlubit novou výstavbou rodinných domků. Místní mají k dispozici koupaliště, rybník, prodejnu, hostinec, školu i školku, je tady vodovod a zavedený plyn.