K pohřebnictví ho přivedl otec

K pohřebnictví ho přivedl otec

Pohřební služba Memoria, která sídlí v Rakovníku na Palackého ulici, má téměř třicetiletou tradici. Dlouhá léta ji vedla Vlasta Švarcová, po ní převzal firmu její dlouholetý zaměstnanec Antonín Dalla-Valle. Ve svém oboru není žádným nováčkem, firmu Memoria zná dokonale. Vždyť v ní pracuje už od roku 1995. Původně vůbec netušil, že se bude této profesi věnovat, jeho životní dráha se odvíjela úplně jinak. Ale občas pomáhal svému otci, který v Memorii pracoval od jejího vzniku v roce 1990 jako řidič. A postupně se k práci v pohřebnictví dostal sám. Vzpomíná na své začátky, kdy bylo jen pár druhů uren a dva druhy rakví. Dnes si lidé mohou v souvislosti s odchodem svého blízkého přát prakticky cokoli. Existuje velká nabídka jak rakví, tak uren, různé květinové vazby, do rakví se vkládají různé ozdoby a doplňky. Také obřad si mohou pozůstalí nechat udělat takový, aby plně odpovídal tomu, jak zemřelý žil a jaké by si přál poslední rozloučení.

Memoria nabízí komplexní služby, od odvozu nebo převozu zemřelého, jeho umístění do chladícího zařízení, až po zajištění obřadu ve smuteční síni nebo na hřbitově. V obřadní síni pohřební služba rozestaví květinovou výzdobu přesně podle přání pozůstalých, vybere s nimi reprodukovanou hudbu, nechá vytisknout smuteční oznámení a pokud si zákazník přeje, zajistí i jejich rozeslání. Pokud je potřeba, pohřební služba pomůže vyřídit úmrtní list a další administrativní záležitosti, spojené s odchodem člověka na onen svět. Dnes se jen část pohřbů provádí do země, většina zemřelých putuje autem z chladícího zařízení přímo do krematoria v Kladně. Obřady bývají tradiční i neobvyklé, pohřební služba se snaží vyjít úplně všem, pokud se přání pozůstalých dají realizovat.

Podnikání v pohřebnictví je často opředeno spoustou mýtů, které majitele Memorie Antonína Dallu-Valle dokáží hodně pozlobit. Říká, že pohřebnictví je obor podnikání jako každý jiný a je prestiží majitele společnosti poskytnout stoprocentní služby. Vše by mělo proběhnout zcela v klidu, bez nadbytečných starostí, aby bylo rozloučení se zemřelým důstojné a pokojné. Lidé se nemusejí v žádném případě obávat, že se rakve používají několikrát, nebo že by v urně byl popel někoho jiného. Vše je v krematoriu řízeno počítačem a chyba je prakticky vyloučena.

Pohřební služba Rakovník ročně vypraví na 450 pohřbů, z toho asi šest procent do země.