Na výlet nebo zájezd bezpečně

Na výlet nebo zájezd bezpečně

Pracujete ve škole nebo školce a pořádáte zájezd? Nebo se chystáte s oddílem sportovců na zápas či soustředění?  Nemusíte přece jezdit hromadnou dopravou, vláčet zavazadla, kontrolovat, jestli se vám některé z dětí neztratilo a trnout, že nestihnete poslední spoj zpět. Najděte si spolehlivého autodopravce, který vás zaveze tam, kam budete potřebovat. Ve stanovený den přijdete na určené místo, zjistíte, zda jsou všichni na místě, nasednete a už se nemusíte o nic starat. Domluvíte se s řidičem na hodině a místě setkání pro odjezd, po skončení akce si opět překontrolujete, zda jste na někoho nezapomněli a pojedete zpátky domů. Rodiče budou v klidu, protože jejich ratolesti je budou určitě on-line informovat, jak autobus vypadá, kde se právě nachází a zprávy budou prokládat množstvím fotografií a selfíček. Autobusová doprava je zkrátka pro přepravu osob ideální.

Po našich silnicích jezdí různé značky autobusů, jedny z nejprostornějších jsou Irisbusy Iveco, kde je 59 míst k sezení, o něco menší jsou Irisbusy Crossway s 53 místy. Moderní autobusy jsou vybavené mikrofonem, klimatizací, přehrávačem DVD, ledničkou a mají polohovatelná sedadla. Jestliže je vaše skupinka menší, postačí pro vaši přepravu autobusy Iveco Iliade se 40 místy nebo Iveco CC 100 se 33 místy. Iveco Iliade se hodí i pro delší cesty po ČR nebo do zahraničí, protože je v něm i toaleta. Vyhnete se tak častějšímu zastavování kvůli hygienickým přestávkám. Velmi pohodlné a rychlé jsou pro malé skupiny kolem dvaceti osob minibusy Mercedes Benz sprinter a VW Crafter. Ještě menší mikrobusy pojmou osm osob a svými vlastnostmi jsou velmi podobné osobním vozidlům. Kdybyste si chtěli minibus nebo mikrobus pronajmout bez řidiče, pamatujte na to, že jen k řízení mikrobusu postačuje řidičské oprávnění skupiny B. Na větší vozidlo už budete muset mít oprávnění kategorie D nebo alespoň D1.

Pokud se chystáte na zájezd nebo výlet se sportovním zaměřením, zeptejte se u dopravce, zda by vám neposkytl uzamykatelný přívěs na přepravu kol. Je v něm možné přepravovat jednorázově třeba až pětatřicet jízdních kol. Přeprava je bezpečná, kola se neponičí, protože jsou umístěna na stojanech a jsou kdykoli k dispozici k další cestě, tentokrát už s vlastním pohonem.