Autem, na kole i pěšky

Autem, na kole i pěšky

Rybníky, jihočeská architektura, lesy, milí a příjemní lidé. To je krátká a stručná charakteristika obce Skrýchov u Malšic. Najdete ji v jižních Čechách, dvanáct kilometrů od města Tábor, asi pět kilometrů od hlavní silnice mezi Táborem a Bechyní. Podle posledního sčítání v ní trvale žije 138 obyvatel na 702 hektarech půdy. Průměrný věk obyvatel obce je čtyřicet let, ze 138 obyvatel je 88 v produktivním věku.

Když hovoříme o Skrýchově u Malšic, nesmíme zapomenout na to, že obec se skládá ze dvou částí. Skrýchova a Dudova. Dudov, kde žije 38 obyvatel, vznikl už v roce 1367. Skrýchov je o něco „mladší“, první zmínky o něm jsou z roku 1558.

Jestliže se do tohoto kraje vypravíte, určitě zaznamenáte, že hlavně Dudov je obklopený ze všech stran lesem. Opravdový ráj pro houbaře. Ve vesnici začíná Blatská stoka a velká kaskáda rybníků, kde se dá v létě plavat nebo i lovit ryby. Na své si tady přijdou i cyklisté, protože obcí prochází cyklistická stezka.

Na území Skrýchova mohou turisté a milovníci historie obdivovat několik cenných objektů lidové architektury, opravenou kapličku z roku 1881, hasičskou zbrojnici, kříže a hraniční kameny okolních panství.

Skrýchov u Malšic začal jako obec samostatně hospodařit celkem nedávno, v roce 1992. Do té doby byl součástí větší obce Želeč. Místní lidé všechno dosud budovali z vlastních finančních prostředků, aniž by si obec musela brát úvěry a půjčky.

Část příjmů má obec z turistického ruchu, protože v létě sem za klidem a odpočinkem přijíždějí lidé z měst. Ubytovat se mohou ve stylovém jihočeském stavení Blažkův statek, zrekonstruovaném pro rekreační účely, a také ve dvou dalších objektech s apartmány, tzv. Chaloupce a domku Marie. V Blažkově statku je i hostinec, kam na pivo nebo i menší jídlo chodí jak ubytovaní, tak místní lidé.

Největším zaměstnavatelem obce je akciová společnost Reprogen, která provozuje výkrmnu hovězího skotu Planá. Obhospodařuje většinu zemědělských pozemků v katastru obce.

V okolí Skrýchova u Malšic je možné vystoupat hned na dvě rozhledny, Hýlačku, umístěnou na návrší vysokém 525 metrů, vzdušnou kovovou konstrukci podle návrhu architekta Davida Grygara z roku 2015. Nebo dřevěnou, devět metrů vysokou Babinu na návrší Babina hora ve výšce 446 metrů.