Vidět jako ostříž

Vidět jako ostříž

Většina lidí se o zdraví svého zraku příliš nezajímá, pokud nemá nějaké problémy s ním spojené. Žijeme v době, kdy pořád někam spěcháme, všechno odkládáme a bohužel odkládáme na neurčito i preventivní návštěvy lékařů. Přitom včasná diagnostika nebezpečných očních onemocnění jako je zelený zákal, nám může i zachránit zrak. Na návštěvě očního lékaře přitom není nic děsivého. V každém městě najdete očaře a v Uherském Brodě pro vás máme tip na velice šikovnou lékařku MUDr. Hanu Sikorovou.

Mezi nejčastější vrozené dioptrické vady se řadí krátkozrakost, kdy se vidění zhoršuje při pohledu do dálky a dalekozrakost, kdy máte problém se čtením a ostrým viděním na blízko. Dalekozrakost se může výrazně zhoršit po 40. roku věku, v mládí ji vůbec nemusíte zaregistrovat. Astigmatismus ovlivňuje vidění na všechny vzdálenosti a většinou se vyskytuje s jednou z výše zmíněných vad. Všechny tyto vady jsou snadno řešitelné pomocí brýlí nebo kontaktních čoček. Pro určení správných dioptrií a ušetření si tak bolesti hlavy a očí je nejlepší navštívit očního lékaře.

I pokud máte oči zcela zdravé a nic vás netrápí, je dobré jednou za čas zajít na prohlídku. Už i malým dětem by se měl pravidelně kontrolovat zrak, poprvé již kolem jednoho roku a poté před nástupem do školy. Dále se potom doporučuje vyšetření jednou ročně pro lidi ve věku nad 40. let, kdy je cílem včas zabránit onemocněním očí souvisejících s věkem jakými jsou makulární degenerace, šedý zákal nebo nebezpečný zelený zákal.

Pro zdraví očí toho můžeme i sami mnoho udělat. Stačí dodržovat zdravý životní styl a jíst zdravě. I kouření má vliv na zdraví očí a cukrovka a vysoký krevní tlak jsou mimo jiné i rizikem pro zdravý zrak. Samozřejmostí by mělo být chránit svůj zrak před nebezpečným UV zářením pomocí slunečních brýlí a při práci na počítači si dělat přestávky, kdy zaostřujeme na chvíli do dálky.