Postaráme se o vaše žumpy

Postaráme se o vaše žumpy

Pokud máte chatu v přírodě, nebo bydlíte v místě, kde není vybudovaná stoková kanalizační síť s čističkou vod, potom jistě řešíte, co s odpadovými vodami z domácnosti. Pro domácnosti, kde se trvale žije je výhodné si vybudovat septik nebo i investovat do domácí čističky, která odpadní vody i čistí a mohou se vypouštět. Pro chataře a rekreační objekty, kam se jezdí jen sezonně je výhodnější vybudovat jímku.

Jímka neboli žumpa je vodotěsná bezodtoká nádrž na zachycení odpadních vod. Nejčastěji je vyrobena z plastu, sklolaminátu nebo betonu.  Pro vybudování plastové nebo sklolaminátové jímky, která nepotřebuje obetonování není třeba ani stavební povolení. Celý proces je velmi snadný, většinu práce za vás vyřeší stavební firma. Stavbou a dodáváním jímek se zabývá i Libor Hašek. Jeho firma zajistí vše od dodání jímky vlastní nákladní dopravou, dalším oborem jsou výkopové pozemní práce, takže se postarají i o vybudování prostoru pro jímku a mají i potřebnou techniku pro zabudování jímky, a nakonec zapojí i vodovodní a kanalizační přípojky.

Tam však práce této firmy nekončí. Jakmile je jímka v provozu, je třeba ji pravidelně kontrolovat a odvážet fekálie speciálním vozem do čističek vod nebo se dají použít jako hnojivo. Už při stavbě je třeba myslet na to, aby se k jímce dostalo vozidlo na odvoz odpadů. Výhoda jímek je však ta, že není třeba žádat o povolení k vypouštění odpadních vod, protože se počítá s tím, že jejich obsah bude pravidelně vyvážen. Firma Libora Haška se zabývá i čištěním jímek. To je třeba k odstranění usazených pevných částic, které snižují funkčnost jímky.