Řez laserem jako podle pravítka

Řez laserem jako podle pravítka

Pod pojmem kovovýroba si zpravidla představíme zámky, kování, kliky, kovové štítky a další zámečnické výrobky. Dají se ale vyrábět i daleko větší železné prvky. Třeba voliéry pro dravé ptáky do zoo nebo stavebně-zámečnické komponenty, komponenty kolejových vozů a ocelové konstrukce. Zkrátka kovovýroba, to jsou různé výrobky z kovu.

Dá se pracovat se železem, mosazí, hliníkem, mědí, nerezovým materiálem a různými slitinami. Kov se může svářet, řezat laserem, vodním paprskem, plasmou, obrábět na CNC strojích, brousit, leštit a ohýbat. Všechny tyto činnosti obstarají obráběcí stroje jako soustruh, frézka, bruska na kulato, bruska na plocho, pásová pila, sloupová vrtačka a ruční plasma.

Nerez, jak už název napovídá, nerezaví a nemusí se dál na povrchu upravovat. Polotovary se pálí, tvarují a nakonec vaří. Pro výrobu průmyslových výrobků se používá nerezový svářecí drát a plynové směsi s vysokým obsahem argonu, tzv. MIG/MAG metoda. Když jsou na hotový výrobek kladeny vysoké nároky na vzhled a design, využije se technologie svařování TIG, která zajistí, že svary jsou téměř neznatelné.

Jak a čím se kov řeže? V současné době jsou preferované tři způsoby – kyslíkem, plasmou a laserem. Při pálení plasmou prochází řezacím plynem proud elektronů, vznikají ionizované plyny a plasma, která materiál vypálí. Řez takto vyhotovený je velmi přesný. Ještě přesnější je pálení plechů laserem. Takové řezání je velmi rychlé, řez úzký a vzniklé teplo jen minimálně působí na okolní materiál. Také mechanické působení je malé a při řezu nevznikají nežádoucí deformace okolí řezu. Řezání kyslíkem má nejdelší tradici a také všestranné použití. Za pomoci hořícího plynu, směsi kyslíku a acetylenu, se dosáhne toho, že tvary hotového výrobku jsou přesné a povrch řezu precizní.

Povrch kovových výrobků se dál upravuje lakováním, galvanickým a žárovým zinkováním, práškovým plastem, stříkáním barev a nebo dekorativním potažením dalším kovem.

Žárové zinkování je moderní trend úpravy ocelových konstrukcí. Takto upravené výrobky mají dlouhou životnost, povlak je kvalitní a rovnoměrný, a to i na obtížně přístupných plochách. Výrobek se umístí do zinkové lázně a na jeho povrchu se vytvoří intermetalická fáze železa a zinku. Po vytažení je hotový produkt odolný proti mechanickému poškození, prakticky se neotírá.