Když tělu chybí inzulin

Když tělu chybí inzulin

Cukrovka, nebo také diabetes mellitus, je souhrnný název pro několik onemocnění, která se projevují zvýšenou hladinou cukru v krvi. Rozlišují se dva základní typy cukrovky, oba vznikají kvůli absolutnímu nebo relativnímu nedostatku inzulinu. Nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stadiích cukrovky 1. typu vlastní imunitní systém ničí buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin. Cukrovka 2. typu je způsobena sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.

Inzulin je hormon bílkovinné povahy, který umožňuje glukóze, obsažené v krvi, vstup do buněk. V buňkách se glukóza štěpí na jednodušší látky a uvolňuje se energie. Normální hodnota glykémie v krvi je mezi 3,6 a 5,6 mmol/l. Hodnoty nad tuto hladinu se označují jako hyperglykémie, hodnoty pod uvedenou hladinu jako hypoglykémie.

Cukrovka se někdy objevuje i u těhotných žen, spouštěcím mechanismem je vliv hormonů a dalších látek, jejichž hladina v průběhu těhotenství narůstá. Dítě může mít u neléčené ženy vyšší hmotnost, riziko poporodního poranění, poruchy dýchání a vyšší hladinu žlučového barviva. Po porodu tento typ cukrovky u ženy většinou mizí, ale může pro ni znamenat riziko onemocnění ve vyšším věku.

Diabetes je řecké slovo, které znamená uplynout, odtékat, latinské slovo mellitus znamená sladký. Toto pojmenování vychází z toho, že nemocní cukrovkou vylučují sladkou moč, která přitahovala hmyz, mouchy, včely a mravence.

První zmínky o cukrovce jsou už z roku 1552 př. n. l.. Inzulin, který výrazně napomáhá léčbě, byl objeven až v roce 1921, do Československa došel o dva roky později.

Cukrovku je třeba léčit, protože přináší řadu komplikací, souvisejících s poškozením cév. Proto vznikají specializované diabetologické ambulance. Jedna taková je v Třebíči Horka-Domky. MUDr. Dagmar Pinková se v ní stará o diabetiky v počátečním stadiu onemocnění i o diabetiky léčené inzulinem. Protože cukrovka často souvisí s nadváhou, zabývá se i obezitologií a internou. Má uzavřené smlouvy se čtyřmi zdravotními pojišťovnami, všeobecnou, ministerstva vnitra, českou průmyslovou a vojenskou. Objednat se můžete osobně, telefonicky nebo e-mailem, nebudete pak muset čekat frontu v čekárně.