I pohřebnictví se může stát koníčkem

I pohřebnictví se může stát koníčkem

Smrt každého blízkého člověka je smutná, příbuzné zasáhne a rodina se většinou chce se zesnulým důstojně rozloučit. V době smutku je velmi těžké myslet na praktické věci, a proto je příjemné najít službu, kde pracovníci přemýšlejí za vás. Zjistí vaše přání a potom už jen nabízejí svoje možnosti.

V případě, kdy váš blízký zemře v zahraničí, musíte zajistit jeho převoz, rozhodnout se, kde se pohřeb bude konat, zda v kostele neb obřadní síni krematoria. Musíte si vybrat rakev včetně vybavení, promyslet si, jak by mělo vypadat rozloučení, zda na něm bude hovořit kněz nebo řečník, zda bude hrát živá nebo reprodukovaná hudba, vybrat skladby a květinovou výzdobu. O úmrtí také musíte nějakým způsobem vyrozumět rodinu, známé, kamarády, sousedy a spolužáky. Většinou se rozesílají smuteční oznámení, tzv. parte, případně se dává inzerce do novin. Někdy je také potřeba zajistit odvoz pozůstalých autobusem. Někteří lidé si na tento den chtějí uchovat vzpomínku a žádají služby fotografa, který na pohřbu fotí nebo natáčí videozáznam.

Tím ale starosti nekončí. Když se pohřbívá do země, je potřeba vykopat hrob, vybrat a koupit náhrobek. Nebo domluvit pohřeb žehem. Pak se urna s popelem ukládá do hrobu nebo se popel rozpráší na rozptylové loučce. S pohřbem je zkrátka spousta běhání a starostí, a to i administrativního rázu. Je potřeba vyřídit úmrtní list a potom dál řešit pohřebné, důchod, pozůstalost a další záležitosti.

Ve všech těchto oblastech se velmi dobře orientuje Zdena Černínová, která v oboru pohřebnictví pracuje již 42 let. Pohřební služba Zdena Černínová byla první soukromou v Karviné. Zdena Černínová přiznává, že práce je jejím koníčkem a věnuje jí veškerý volný čas. Stále přemýšlí co a jak zlepšit, sleduje trendy v tomto oboru podnikání a snaží se, aby byli její zákazníci spokojeni. Říká, že cítí velkou odpovědnost už proto, že pohřeb se nedá zopakovat. Kdyby se něco nepovedlo, ztratila by během krátké chvilky dobré jméno, které budovala celé roky. Její snaha a dlouholeté zkušenosti pozvedly pohřební služby v Karviné na vysokou profesionální úroveň, firma je od roku 2001 držitelem Znaku kvality a dalších ocenění. Sama Zdena Černínová se stala Podnikatelem okresu Karviná za rok 2010, Ženou regionu 2010 a byla oceněna titulem „Osobnost v oboru pohřebnictví“.