Dejte budovám nový plášť

Dejte budovám nový plášť

Architektura je stále se vyvíjející obor, každá doba s sebou nese jiné trendy ve stavebnictví, využívání materiálů a technologickém pokroku a duch doby se snad nejvíce a nejtrvaleji odráží právě na stavbách kolem nás. Dnes jsou moderní rozsáhlé prosklené plochy s využitím hliníku anebo naopak stylově vypadající opláštěné budovy. Opláštění budovy v sobě nese řadu výhod, dodá jí stylový urbanistický vzhled, ale především má výborné izolační, zvukové a tepelné vlastnosti. Opláštění se nevyužívá jen u novostaveb, ale spolehlivě oživí a zmodernizuje i vzhled starší budovy. Další jeho výhodou je delší trvanlivost a odolnost proti povětrnostním podmínkám než u klasických fasád. A i pláště nabízejí řadu možností povrchových úprav a designů.

Nejtypičtějšími příklady využití opláštění budov jsou výrobní haly, sportovní haly i bazény, sklady, chladírny ale i kancelářské a obchodní stavby. Speciální druh provětrávaných fasád potom můžete najít i u škol, nemocnic ale i rodinných domů. Tyto fasády mají na rozdíl od těch kontaktních svislou vzduchovou mezeru, kterou proudí vzduch. To zajišťuje aktivní odvod vlhkosti z povrchu izolace a zároveň zabraňuje přehřívání budovy.

U opláštění výrobních hal a skladů se využívají spíše skládané pláště a takzvané sendvičové panely. Ty se uchycují k bočním ocelovým konstrukcím a skládají se z vnitřního trapézového plechu, izolační pěny a vnějšího plechu. Jejich hlavní výhoda je bezúdržbovost, dlouhá životnost a snadná a rychlá montáž. Mohou se využívat nejen u opláštění stěn, ale i na střechy, mrazírny, obytné kontejnery nebo i u rodinných domů.