Nejlepší idylka je ve sklepě u vínka

Nejlepší idylka je ve sklepě u vínka

“Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.” Jan Werich jistě věděl o čem mluví, když řekl toto moudro. Víno a jižní Morava neodmyslitelně patří k sobě. Málokde si vychutnáte chuť tohoto nápoje tak, jako s výhledem na slunce zapadající za vinohrad a hudbou klasické moravské cimbálky v pozadí.

Snad každý milovník vína by měl aspoň jednou navštívit degustaci vín v prostředí vinného sklípku poblíž vinohradu. Degustovat neznamená jenom pít, ale vychutnávat si víno všemi smysly, porovnávat ho s ostatními druhy a ideálně u toho i vstřebávat atmosféru vinohradů.

A abyste se nemuseli bát o svůj řidičský průkaz a mohli si ochutnávku a prostředí malebné jižní Moravy užívat naplno, je nejlepší možností si najít ubytování přímo u vinného sklípku.

A víno je jistě společenský nápoj. Posezení u skleničky s přáteli se vyrovná máloco. O víně je potřeba se bavit, porovnávat chutě a rozvíjet společenský život. A ne nadarmo se říká, že víno sbližuje. Vinné sklepy jsou oblíbeným místem pro konání firemních akcí, setkání seniorů, které vrátí do mladých let, ale i svateb. Již staří Římané měli své moudro “In vino veritas” čili ve víně je pravá a “ANO” řečené v magickém prostředí vinohradů je to nejupřímnější.

Stylovou selskou vinárnu a historický kamenný sklep najdete v obci Blatničky v podhůří Bílých Karpat. Leží ve Strážnickém vinařském regionu, který je proslulý především bílými víny. Vinárna je ideálním prostředím pro jakoukoliv akci, od firemní přes rodinné oslavy až po svatby. O zábavu se postará cimbálová muzika nebo harmonikář, v létě je k dispozici velká zahrada s tanečním parketem a pergolou a parkování je samozřejmostí. K vínu neodmyslitelně patří dobré jídlo, a zabijačková hostina nebo zvěřinové a rybí speciality jsou to pravé.