Krkonoše jsou atraktivní po celý rok

Krkonoše jsou atraktivní po celý rok

Krkonoše jsou nejvyšším pohořím České republiky, leží v severovýchodních Čechách a na jihu polské části Slezska. Administrativně patří západní část do Libereckého kraje, východní do Královéhradeckého kraje. Krkonoše, které podle pověstí střeží bájný duch Krakonoš, patří mezi nejoblíbenější české hory. Z dvaceti nejvyšších vrcholů ČR leží patnáct právě v Krkonoších, hora Sněžka, vysoká 1603 metrů, se nachází přímo na česko-polské hranici. V Krkonoších pramení řeky Labe, Malé Labe, Úpa, Jizerka a Mumlava, je tam také jezírko ledovcového původu, které dostalo název Mechové. V oblastech Krkonoš ve výšce nad 1400 metrů je podnebí, které se dá přirovnat ke grónskému. Nejchladněji je na Sněžce, průměrná roční teplota je tady 0,2 stupně Celsia. Stálá sněhová pokrývka zde leží průměrně od půlky listopadu až do května.

Krkonoše jsou významným centrem letní i zimní turistiky, k nejoblíbenějším střediskům patří Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn, Malá Úpa, Horní Maršov, Janské Lázně a Harrachov. Největším českým lyžařským střediskem je Ski Resort Černá hora – Pec, který vznikl v roce 2012. Nejdelší sjezdovku v ČR si lyžaři mohou vyzkoušet v Rokytnici nad Jizerou. Jmenuje se Turistická, je dlouhá 3185 metrů a její převýšení je 652 metrů,. Počet turistů, přijíždějících do Krkonoš, stoupá, v roce 2015 to bylo rekordních 1,13 milionu návštěvníků. Na svazích uslyšíte nejen češtinu a polštinu, ale také němčinu.

O ubytování v Krkonoších je zájem celoročně, o ubytování v Peci pod Sněžkou především v zimě, protože se v okolí nacházejí lyžařské a běžkařské tratě všech kategorií. Ideální podmínky jsou v Krkonoších i pro snowboardisty, velmi si oblíbili ježdění na U-rampě. Penzion Zákoutí je pouhých padesát metrů od spodní stanice vleku Javor s umělým osvětlením. Má kapacitu 42 lůžek, nabízí ubytování v prostorných, dvou, tří a čtyřlůžkových pokojích se sociálním zařízením, televizí a satelitem. V celé budově je dostupné wi-fi připojení k internetu, po celodenním lyžování se hosté mohou zahřát v sauně nebo relaxační vířivé vaně, k dispozici je jim fitness. Ve stylové restauraci je krb.  Penzion je vyhledávaný i pro letní dovolené. Dají se odsud podnikat túry po hřebenech hor i kratší zdravotní vycházky. Přijíždějí milovníci horské cyklistiky. Penzion Zákoutí poskytne zázemí i těm, kteří budou chtít zůstat na místě, má vlastní tenisové kurty s umělým povrchem.