Klidný spánek je základ zdraví

Klidný spánek je základ zdraví

Někdy člověk ráno vstává z postele a cítí se unavený, jako kdyby celou noc těžce fyzicky pracoval. Pokud takový pocit znáte, je načase koupit si novou matraci nebo rovnou celou postel.

Kvalitní matrace dokonale rozloží vaši hmotnost, kopíruje tvar vašeho těla, poskytne dostatečnou oporu páteři a zádovým svalům. Současně se uvolní vaše klouby. Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že z postele budete vstávat svěží jako rybička, pořiďte si rovnou zdravotní matraci, která je prověřená, klinicky testovaná a má nejvyšší zdravotní certifikaci, tzv. Medical Device Class 1. Zdravotní matrace navíc odstraňuje tlakové body, takže se v noci nebudete tak často otáčet a váš spánek bude klidnější.


Na chatu, kde spíte jen o víkendu, si můžete vybrat jednodušší typ matrace, na každodenním spaní si při výběru dejte záležet. Máte-li v posteli pevný laťkový rošt, kupte se pěnovou ( případně je vhodný i pro pružinovou ), na lamelový rošt se hodí pěnová nebo latexová. Nemusí být tak vysoká, protože lamely pod matrací pruží. Čím víc vážíte, tím tvrdší byste si měli matraci pořídit. Měkké matrace jsou vhodné pro lidi s nižší hmotností nebo pro občasné přespávání. Stejně tak je vhodnější tvrdá matrace, pokud spíte na zádech nebo na břiše. Kdo leží převážně na boku, ocení matraci spíše měkčí.


Pokud máte manželskou postel, je lépe zvolit dvě jednotlivě než jednu velkou. Každá totiž bude respektovat hmotnost a individuální požadavky spícího. Platí to obzvlášť v případě, že chcete matraci i polohovat. Pokud trváte na jedné velké bez předělu uprostřed, hledejte matraci s tzv.duálním komfortem, která má dvě samostatná jádra a jeden společný potah.

Před nákupem si dobře proměřte vaši postel, klasická velikost matrací do jednoho lůžka je 200 x 90 cm, ale vy můžete mít nestandardní velikost. Stává se, že lidé mají v bytě postel udělanou truhlářem na míru a nemohou na ni sehnat matraci odpovídající velikosti. Nezoufejte v takovém případě, matrace i rošt se dají přizpůsobit a udělat na míru.

Je také velmi důležité dát si záležet na výběru kvalitního materiálu. Vaše tělo s ním bude v kontaktu kolem osmi hodin denně, musíte mít tedy absolutní jistotu, že jsou matrace testované z hlediska zdravotní nezávadnosti, ale i schopné poskytnout ortopedickou oporu těla.

Zdravotní matrace se zdravotní certifikací musí v tomto ohledu procházet náročnými atesty a splňovat dané požadavky. Ovšem ani sebelepší popis či recenze ještě neznamená, že bude matrace vyhovovat zrovna vašim požadavkům. Zásadní je proto si matraci vyzkoušet osobně.

Jestliže se nedokážete rozhodnout, co si koupit, je nejlepší vypravit se do specializované prodejny, kde vám poradí odborníci. Jedna taková je v Boskovicích.