V geografickém středu České republiky

V geografickém středu České republiky

Na Vysočině, v okrese Havlíčkův Brod, šest kilometrů jihovýchodně od Světlé nad Sázavou, se v nadmořské výšce 475 metrů nachází obec Trpišovice. Celkem 170 jejích obyvatel žije na ploše 699 hektarů. Obec vznikla už v roce 1453, letos tedy oslaví 565. výročí svého vzniku. Přestože nejsou Trpišovice velkou obcí, zahrnují v sobě šest částí. Kromě stejnojmenné ještě Bilantovu Lhotu, Dobrovítovu Lhotu, Koňkovice, Remutu a Smrčnou. Nejlépe se sem dostanete autobusem nebo po silnici II. třídy od Světlé nad Sázavou.

Trpišovice se nacházejí v mikroregionu Světelsko v přírodním parku Melechov. Život v obci plyne klidně, a proto sem přijíždějí hlavně lidé, kteří hledají klid a pohodu, rybáři, houbaři, milovníci lesů, řek a potoků. Celé hodiny se můžete toulat po okolí, aniž byste někoho potkali. Pravý balzám na nervy městského člověka, sužovaného smogem, hlukem a přemírou dopravního ruchu. Kdybyste se přece jen chtěli zapojit do aktivit obce, v místní části Koňkovice se v kulturním sále konají oslavy u příležitosti posvícení, maškarní a hasičské plesy, na návsi se scházejí lidé při kácení máje.

Nad obcí se tyčí do výšky 715 metrů zalesněný vrch Melechov s přírodní památkou Čertův kámen. Je to skála, která vypadá jako čertova hlava. Můžete na ní pozorovat zvětrávání hrubozrnné žuly, pukliny v jižní části vytvořily až dva metry hluboké převisy. Cílem turistů se může stát meteorologická a zeměměřičská věž z 30. let dvacátého století. Pro veřejnost je sice nepřístupná, ale odměnou za stoupání do kopce vám bude okolní mechový les. Najdete tady také zříceninu gotické tvrze z 15. století, která sloužila jako strážná věž pro ochranu cestujících, putujících po Zemské stezce z Rakouska. Melechov byl za Rakouska-Uherska považován za střed Evropy, je vzdálen asi 11 kilometrů do geografického středu České republiky.

Přímo v Trpišovicích se můžete ubytovat v hostinci U Štěpánků nebo v chatě na samotě Remuta. Další lůžka jsou v turistické základně ve Smrčné. Ani hlady v tomto regionu strádat nebudete, najíst se dá v již zmiňovaném hostinci U Štěpánků nebo v  Koňkovicích v hostinci Pod Melechovem.