Výhled na Šumavu

Výhled na Šumavu

Jeden z našich nejstarších národních parků Šumavu zná snad každý. Hluboké lesy, bezedné slatě, ledovcová jezera a magické výhledy na hor, to vše a mnoho dalších přírodních krás se nachází na tomto území. A není lepšího místa odkud se vypravit za poznáváním tajů naší přírody, než je malá obec Zdíkov v samotném podhůří Šumavy. Do národního parku to odsud je coby kamenem dohodil a vybrat si můžete z mnoha možností ubytování v hotelech a penzionech.

Jednou z možností pohádkového ubytování je hotel v prostorech bývalého Zdíkovského zámku. Stojí na místě původní tvrzi z roku 1666 a zámek byl vystavěn v roce 1865.  Zámek obklopuje zámecký park. Avšak historie této obce je mnohem starší a datuje se již do 14. století. V obci najdete i řadu dalších pamětihodností jako je kostel sv. Ludmily nebo kaple narození Panny Marie. Ve vsi také můžete spatřit typické šumavské roubenky a místní zajímavostí je Ostrov – ostrov na rybníce ve kterém je překrásný park s památnými stromy.

Obcí vede červená turistická stezka, která vás dovede za krásami Šumavy. V nejbližším okolí je rozhledna Churáňov, Klostermanova skála nebo menhir u Masákovy Lhoty. Když si chcete ušetřit namáhavý výšlap do kopce, můžete se svést lanovkou Zadov-Kobyla a už si jen užívat výhledů z hřebenu kopce. A pokud se stane, že si budete chtít od poznávání přírodních krás odpočinout a zavítat zpět do civilizace, sedm kilometrů od Zdíkova leží historické město Vimperk. Tímto městem v minulosti procházela zlatá stezka, kudy se do Čech dopravovala sůl. Ve Vimperku můžete navštívit zámek, gotický kostel a centrum je městskou památkovou zónou.

Ve vzdálenějším okolí byste rozhodně neměli minou hrad Kašperk, kde se natáčela známá pohádka Anděl Páně, nebo divoký Boubínský prales. A v samotném Zdíkově to žije v zimním období. Hory nabízejí mnohé sjezdovky, lyžařský areál Zadov se nachází přímo za obcí a jistě i běžkaři tu najdou trasy.