Střechy

Střechy

Střecha je jednou z nejdůležitějších součástí domu. Chrání prostor před nešvary počasí, odvádí vodu z horní části domu, musí být dost pevná, aby odolala sněhu a splňovat řadu dalších technických požadavků. Typů střech a jejich krytin je nepřeberné množství, svou funkci však mají vždy společnou.

Při stavbě střech i při jejich rekonstrukcích jsou nedílnou součástí pokrývačské práce. Díky moderním materiálům a stavebním technikám to není už tak složité jako dříve, vždy je však nebezpečné pracovat ve výškách, a proto je vždy lepší si na pokrývačské práce pozvat odborníka. Navíc na trhu najdete spoustu druhů střešních krytin a vždy je třeba správně zvolit vhodný typ pro vaši střechu. Nerozhoduje u toho pouze vzhled ale i funkčnost a technické požadavky, které má každá střecha rozdílné.

Jednou z nejoblíbenějších je pálená krytina i té však existuje mnoho druhů s různou povrchovou úpravou. Dále se velmi často používají betonové krytiny, nebo tradiční střešní šindele, ty se používají tam, kde je třeba lehčí druh krytiny. Ovšem v poslední době jsou čím dál více na vzestupu plechové střešní krytiny. Využívají se hlavně díky své nízké hmotnosti, příznivé ceně a vcelku rychlé montáži. Také nabízí vysokou odolnost na dlouhá léta a stejně jako u ostatních druhů si můžete vybrat z mnoha designových provedení.

Další neméně důležitou složkou při stavbě nebo rekonstrukci střechy jsou klempířské práce. Ty zpravidla zahrnují montáž hromosvodů, okapů nebo oplechování střech, kterým se zabrání zatékání vody a tím narušení konstrukce. Na střechách se také často nacházejí okna. Montáž střešních oken je třeba provést správně, aby zajišťovaly nejen dostatečné světlo a proudění vzduchu v místnosti, ale také aby jimi zbytečně neunikalo teplo, a hlavně aby se snadno požívaly a byly bezpečné a funkční.