Větrníky, mazance i obložené mísy

Větrníky, mazance i obložené mísy

Také tak milujete zákusky, šlehačku, sladkou čokoládu a svatební koláčky? Je pravda, že po sladkém se přibírá, ale na druhou stranu, když člověk dokáže sladkostem odolat a dostatečně se hýbe, je možné občas zhřešit. Dnes už v nabídce cukráren nejsou jen větrníky, špičky, indiánky, žloutkové věnečky a ořechové rolády, ale přesto tato klasika stále láká a má svoje příznivce. Kdo chce žít zdravěji, může si koupit sladkosti s menším podílem tuku a menším množstvím cukru. Běžná pšeničná mouka se dá nahradit celozrnnou, sušenky, zákusky nebo dokonce dorty se dělají z ovesných vloček a jiných potravin, které tolik nezatíží organismus. Bílý cukr se nahrazuje třtinovým nebo se k oslazení používá rostlina stévie. Tak si do cukrárny mohou bez problémů a obav z následků zajít také lidé, postižení diabetem.

Cukrárna Jablonec nad Nisou, kterou provozuje Kateřina Dolanská, nabízí sladkou klasiku i zákusky podle současných, „zdravých“ receptů. Každé ráno, když se dveře provozovny otevřou, zavoní po Rooseveltově ulici koláčky, plněné mákem, tvarohem i povidly, zákusky z třeného těsta i kynutého, s ovocem i bez. Kdo doma chystá oslavu a netroufá si sám upéct dort, nebo je naopak pozván na návštěvu a chce překvapit něčím ojedinělým, měl by do této cukrárny zavítat. Na objednávku si může říci, jak by měl jeho dort vypadat, z jakého bude těsta, s jakou náplní, a hlavně – čím a jak bude ozdobený. K životním jubileím se zpravidla objednává něco originálního, děti potěší barevné dorty s ozdobami z mandlového těsta, starší lidé se zase raději drží osvědčených starých receptů, které jim připomenou mládí.

Před svátky, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce, v cukrárně přijímají objednávky na tradiční cukroví, vánočky, mazance, beránky a jiné sladkosti, bez kterých se oslavy neobejdou. Pro zaměstnané hospodyňky je důležité, že všechno pečivo i cukroví je z čerstvých, velmi kvalitních surovin.

Cukrárna v Jablonci nad Nisou je pravým pokladem pro ty, kteří si pozvali návštěvu a nestíhají. Dají se tady totiž koupit i lahůdkové saláty, obložené mísy, řízky, pečené maso, jemné uzeniny a různé chuťovky.

Stačí jen přijít a vybírat – sladké, slané, moučné i masité výrobky. A nezapomenout na větrníky. Ty od Dolanské jsou vyhlášené široko daleko.