Ve městě Rožmberků, vodáků i Smetanovy opery

Ve městě Rožmberků, vodáků i Smetanovy opery

Město Rožmberk nad Vltavou je jedno z nejjižnějších měst České republiky a zároveň se svým počtem obyvatel nejmenší město v Jihočeském kraji. Toto malebné městečko se rozkládá podél řeky Vltavy a zhlíží na něj majestátní hrad Rožmberků. Také díky tomuto významnému rodu se městský znak pyšní známou rožmberskou růží. Střed města byl prohlášen městskou památkovou zónou a svým půvabem a umístěním u řeky Vltavy ročně láká mnoho turistů.

Město je již dlouhá léta vyhlášené jako jedno z hlavních center vodáctví. V letní sezoně se v české republice nejvíce vodáků plaví právě na úseku Vyšší Brod až Český Krumlov a Rožmberk je jedním z měst, kudy trasa vede. Z raftu na řece Vltavě se vodákům naskýtá nádherný pohled na majestátní hrad a díky třem kempům, které se nachází poblíž města si tu mnoho z nich udělá zastávku. Vždyť Rožmberk můžete znát i ze známého českého filmu rafťáci.

Právě díky rozvinutému turistickému ruchu ve městě najdete řadu kaváren, restaurací, obchodů a možností pro ubytování jak v hotelech, tak penzionech. Město však láká nejen svými pamětihodnostmi ale také zachovalou okolní přírodou. Poblíž se nachází přírodní rezervace Dolní Jílovice se zbytky bukojedlového přirozeného lesa.

Nejspíše právě díky zachovalé přírodě, nádherné pasáži řeky Vltavy a majestátnímu hradu si jeden z největších českých skladatelů Bedřich Smetana vybral město Rožmberk jako jedno z hlavních dějišť své opery Čertova stěna a spisovatel Karel Langer sem umístil děj románu Planá růže pětilistá.

Do města se kromě po řece dostanete také pravidelnou autobusovou linkou z Českého Krumlova nebo Vyššího Brodu. Autem je to do Vyššího brodu pouhých 10 minut a do Českého Krumlova půl hodinky. Pro místní obyvatele město zajišťuje řadu akcí, nabízí dobrovolné spolky, kulturu a sportovní vyžití.