Homeopatie

Homeopatie

Většinou když se řekne homeopatie a alternativní medicína spousta lidí zaujme automaticky negativní postoj, aniž by věděla, o co se jedná, jaké jsou její principy a jak funguje. U alternativní medicíny je hlavní léčit příčiny nemoci, a ne pouze její následky.  V dnešní době mezi nejrozšířenější druhy alternativní medicíny patří akupunktura a homeopatie. Homeopatie vnímá organismus jako jeden celek, a vždy určuje lék podle potřeb konkrétního člověka a jeho problémů, a ty pak řeší na fyzické i psychické úrovni.

Homeopatie slouží jako doplněk normální medicíny nebo se využívá v případě, kdy normální medicína selže. Je vhodná právě k léčení chronických onemocnění jako je astma, atopické ekzémy, poruchy imunity a další klasicky “nevyléčitelné” nemoci. Při léčbě využívá tzv. homeopatika, což jsou speciálně upravené a naředěné přírodní látky, minerály a rostlinné výtažky. Tyto výtažky mají pouze pozitivní účinky, na rozdíl od normálních léčiv nezatěžují jinou část organismu. Fungují na principu, že podobné se léčí podobným.

Homeopatika jsou běžně dostupná v lékárnách a můžeme si je sami naordinovat, avšak pokud si chceme být jistí jejich účinností a správným zvolením, je vhodné navštívit homeopata. Pro každého člověka a jeho aktuální zdravotní problémy je vhodné něco jiného a jen vzdělaný homeopat na základě psychického i tělesného stavu dokáže správně určit vhodné látky a jejich poměr.

Nejvíce do hloubky jde směr české klasické homeopatie, který člověka vnímá jako systém složený z podsystémů a jednotlivých orgánů a pro každou jednotlivou část může být určen jiný přípravek. Zároveň bere v potaz vývoj člověka v čase a prostoru, a záleží v jakém pořadí jsou homeopatika podávaná. Aby tedy byla homeopatie prováděna co nejúčinněji je třeba se v tomto oboru vzdělávat a rozvíjet, k dispozici je homeopatická škola a různé homeopatické kurzy.