Útěk z města do přírody

Útěk z města do přírody

Zima. Doprava ve městech kolabuje kvůli pěti centimetrům sněhu, lidi mrznou na zastávkách, obchodní střediska se prohýbají pod náporem návštěvníků na poslední chvíli shánějících vánoční dárky a poklidnou zimní atmosféru člověk opravdu nenajde. Mnozí už z toho blázníme a uvažujeme, že by bylo na zimu nejlepší od toho všeho frmolu někam utéct. Ideálně někam na hory, aby si člověk užil pravou pohodovou Ladovskou zimu se spoustou sněhu a lyžováním.

V případě, že opravdu uvažujete o útěku z města je pro vás ideální volbou obec Lampertice v podhůří Krkonoš.  Do nejbližšího většího města Trutnova je to 20 minut autem nebo pár zastávek vlakem nebo autobusem, které v obci staví. Na každodenní dojíždění do práce to tak máte blíže než městskou dopravou, ale dostatečně daleko od lidí, abyste měli klid. V regionu naleznete mnoho nabídek zaměstnání. Obec leží blízko národního parku Krkonoše a díky tomu nabízí neposkvrněnou přírodou a čistý vzduch.

V zimě to máte pouhé čtyři kilometry na sjezdovku do Prkenného dolu a pokud zatoužíte po větším lyžařském středisku, Jánské lázně, Špindlerův Mlýn nebo Mladé Buky také nejsou příliš vzdálené. V létě se můžete vydat na výlet na naši nejvyšší horu do Krkonošského národního parku nebo do nejznámějšího skalního města do Adršpašských skal. Na koupání to nemáte příliš daleko na přehradu Labská nebo přehradu Les Království. A v nepříliš vzdáleném Hradci Králové naleznete známou zoo a ve Špindlu aquapark.

Tato obec se také pyšní dlouholetou historií, podle pověstí vznikla již kolem roku 1000 avšak první písemné zmínky pochází z roku 1521. V 18. století zde byly kutnohorskými havíři otevřeny doly na těžbu černého uhlí. Největší z nich důl Jan Šverma, který se tyčí přímo nad obcí, byl prohlášen za kulturní památku.

Lamperticemi prochází cyklotrasa a sportovci tu najdou tělocvičnu a hřiště. V obci se také nalézá knihovna, domov pro seniory a prodejna potravin a lékař. Obec pro své obyvatele také pořádá řadu nejen vánočních akcí.