Rozzařte svůj byt novými barvami

Rozzařte svůj byt novými barvami

Barvy kromě vzhledu pokoje bezesporu dokáží ovlivňovat i naši náladu a psychiku. Některé barvy mají schopnost nám dodávat energii, jiné zase uklidňují. Vybrání vhodné barevné kombinace do bytu je celá věda. Barvy byste neměli volit pouze podle toho, jak promění interiér místnosti ale i podle funkce, kterou má místnost splňovat.

Základní dělení barev je na chladné a teplé. Mezi chladné barvy patří modrá, zelená, fialová a šedá. Tyto barvy spíše uklidňují a umožňují nám soustředit se, proto jsou vhodné do pracovny, koupelny a se správně zvolenými doplňky i do ložnice. Teplé barvy jako červená, žlutá, krémová atd. naopak zahřívají – v chladných měsících v nás žlutá evokuje sluneční paprsky a proto působí velmi pozitivně. Dále také stimulují, vzbuzují chuť k jídlu a povzbuzují. Hodí se do společenských místností jako je obývák nebo kuchyň. U výběru barvy do dětského pokoje nebo ložnice záleží především na povaze. Není však vhodné volit příliš křiklavé a výrazné barvy, na člověka působí nepřirozeně a dráždivě.

Jakmile zvolíte vhodnou barevnou kombinaci, přichází čas pustit se do malování. Pokrýt nábytek folií, odstěhovat všechno od stěn, schovat obrazy, obléct staré oblečení a hurá do práce. Malování může být zábava, ale následný úklid už taková zábava není. Každému domácímu kutilovi to někde ukápne, a ještě další tři dny můžete uklízet a stále budete někde nacházet cákance barvy.

Namíchat správný odstín se také může jevit jako složitá alchymie. Snadno se tak stane, že co měla být původně cihlově červená stěna vyjde jako růžová nebo že se meruňkově oranžová záhadně promění v mrkvově křiklavou. A vytapetovat tak, aby na sebe jednotlivé díly tapety přesně navazovaly a nevznikaly pod tapetou boule je také skoro až za trest.

Ale tomuto všemu se můžete jednoduše vyhnout pozváním profesionálního malíře. Malířské práce, natěračské prácetapetování udělá za vás, vy si užijete zábavu u vybírání barev a ušetříte si práci u úklidu.