Domácí zdravotní péče vám uleví

Domácí zdravotní péče vám uleví

Možná řešíte problematickou rodinnou situaci, kdy někdo z vašich blízkých potřebuje domácí zdravotní péči, a vy si nemůžete dovolit opustit svou práci a zůstat doma. Postarat se o vaši babičku, dědečka nebo jinou osobu se zdravotním postižením pomohou odborníci. Jsou to kvalifikované a zkušené zdravotní sestry, které vyjíždějí do terénu a mohou navštívit vaše blízké přímo v jejich bytě. Taková situace je pro nemocného velmi příznivá, protože může zůstat v prostředí, na které je zvyklý a ve kterém se cítí dobře. Zároveň je o něj postaráno tak dobře, jako by navštěvoval pravidelně ordinaci nebo jako by byl v nemocnici.

Sestra přijede do bytu, provede nemocnému některé úkony, se kterými si člověk bez speciálního vzdělání jen stěží poradí. Může například ošetřit nemocnému vývod nebo permanentní katetr, aplikovat cévky a výplachy. S nemocným také může rehabilitovat. Nedílnou součástí práce zdravotních sester, které se věnují domácí zdravotní péči, je pomoc rodinám a jejich umírajícím. Lidé tyto situace zvládají špatně psychicky, a proto je pomoc odborníků nutná. Zdravotník vysvětlí, co rodinu v nejbližší době čeká, jaký bude vývoj nemoci a stavu těžce nemocného. Lidé se tak mohou na novou situaci lépe připravit, uspořádat si rodinné záležitosti a připravit se na chvíle poslední.

Rodinám ve složité životní situaci mohou výrazně ulehčit kompenzační a rehabilitační pomůcky. S nimi pacienti zvládnou některé úkony stejně dobře, jako před zhoršením zdravotního stavu. Jsou to například polohovací lůžka se speciálními antidekubitními matracemi, které chrání pacienta před proleženinami, toaletní židle, pomůcky do koupelny, jako například sedačky do vany a do sprchy, chodítka a invalidní vozíky. Není je třeba hned kupovat, v některých zařízeních jsou půjčovny kompenzačních pomůcek, kde se dají opatřit na dobu, kdy je bude pacient nezbytně potřebovat.