Malá obec s velkým potenciálem

Malá obec s velkým potenciálem

Široké sportovní vyžití, nespoutanou přírodu, zajímavou historii, široký výběr turistických stezek a nezapomenutelné památky, to vše může nabídnout obec Nezamyslice.

Že vám její název nic neříká? Pojďme se na ni podívat blíže. Obec se rozkládá v okrese Klatovy v Plzeňském kraji. První zmínky o Nezamyslicích pochází již z roku 1045. Obec má 212 obyvatel. A čím je tato vesnička takovým lákadlem?

 

Nachází se v ní rozsáhlý sportovní areál, kde máte možnost zahrát si tenis, fotbal a naleznete v něm i saunu a koupaliště. Jako v každé obci i u Nezamyslic je jejím srdcem náves. Na návsi najdete menší obchodní středisko a poštu. A když chcete úplně utéct od civilizace, můžete se projít nebo projet po 14 kilometrů dlouhé naučné stezce, která vede přes vesnice Velké Hydčice – Hejná až do Nezamyslic a na 7 informačních tabulích přibližuje přírodní a historický odkaz zdejší oblasti. Za zmínku stojí například vápencový lom, kde se těží hmoty pro zdravé bydlení, nebo pro oblast významná řeka Otava, ve které se dříve rýžovalo zlato a rostly perlorodky říční. Na turistické stezce přes vrchy Kozlík a Pučanka se vám otevřou krásné panoramatické výhledy na Šumavu, Javornickou hornatinu a hrad Rábí.

 

Co se týká společenského vyžití a společenských akcí, nabízí obec opět široké možnosti. Máte možnost se přidat k dobrovolným hasičům, mysliveckému spolku, chodit cvičit do Sokola, nebo si vybrat sportovní klub Prima.  Mezi významné památky patří kostel Nanebevzetí Panny Marie a kaple svatého Erazima – hrobka rodu Lamberků.  A kdyby vám to stále nebylo dost, pouhých 40 minut vzdálené město Klatovy nabízí široký kulturní program a společenské akce. Můžete zde zajít například do divadla nebo do kina. I na blízkém hradě Rábí se neustále něco děje.

Veronika H.