Pálava – výlet nejen za vínem

Pálava – výlet nejen za vínem

Pálava se dostala i do populární písničky hudební skupiny Chinaski, je synonymem pro teplé počasí, vinohrady a dobré víno. Jen zasvěcení ale vědí, že od roku 1986 je celá oblast o rozloze 86 km² chráněnou oblastí UNESCO. Nachází se v nejteplejší a přitom asi nejsušší oblasti České republiky.

Ze školy jsme si z hodin dějepisu přinesli informaci o Věstonické Venuši, malé figurce korpulentní ženské postavy, nalezené v obci Dolní Věstonice na úpatí Pavlovských vrchů. Region skrývá i další historická tajemství o lovcích mamutů, Keltech a vojácích římské legie. Ti si prý ze své vlasti přinesli odnože vinné révy, všimli si, že podnebí pro její pěstování je tady vhodné, a začali na Pálavě vysazovat vinice.  

Jestli jsou zdejší vinohrady opravdu dílem přičinlivých Římanů, dnes není přesně doloženo, jisté však je, že některým odrůdám hroznů se tady mimořádně daří. Ve Velkých Pavlovicích byla dokonce vyšlechtěna odrůda bílého vína, která nese název celé oblasti – Pálava. Není proto divu, že svahy jsou osázené vinohrady, za každou obcí jsou desítky sklepů a na podzim, v době sklizně, se sem stahují milovníci vína a burčáku. Je třeba dodat, že místní jsou na zájemce o ochutnávky dobře nachystaní, je možné projít kilometry vinařských stezek nebo si je i projet na kole. Všechno se za jeden den stihnout nedá, ale vrásky si kvůli tomu rozhodně dělat nemusíte. O ubytování na Pálavě není nouze, stačí si jen vybrat z nabídky skromnějších penzionů nebo komfortnějších hotelů. Hotel na Pálavě vám zpravidla nabídne nejen nocleh a dobré jídlo, ale také nějaký doplňkový program nebo tematický víkendový pobyt.

Na Pálavu směřují turisté v jakémkoli ročním období. Na jaře tady kvetou v stepích desítky druhů vzácných rostlin, v mokřadech jsou hejna chráněných ptáků, na své si přijdou i znalci barevných motýlů. Oblast nabízí spoustu turisticky lákavých míst, snad nejvíce navštěvovaná je pověstmi opředená zřícenina Dívčí hrady. Cesta na gotický hrad není dlouhá, ale o to strmější. Kdo si chce na vápencový skalní útvar vyšlápnout, na úseku trasy o délce asi jednoho a půl kilometru překoná  výšku 461 metrů.  Za dobrého počasí je odtud vidět nejen přilehlé obce z ptačí perspektivy, ale i Novomlýnské nádrže.  Ty jsou v létě atraktivní pro milovníky vodních sportů včetně windsurfingu. Hluboká nádrž o velké ploše také dovoluje dorůst do úctyhodných rozměrů sladkovodním rybám, takže na svoje břehy láká početné skupiny rybářů.

Pálava je přitažlivá i v zimě. Koupat se můžete v termálních vodách akvaparků na českém i rakouském území. Také nastává ten správný okamžik posoudit, jak se vydařila poslední sklizeň.  Vinaři se ochotně chlubí svými skvosty, ukrytými v sudech. Přidají i domácí uzené maso a další lahůdky.  A když  trochu nasněží, není krásnější oblasti k celodennímu pěšímu výletu.