Kurz ČNB 12.06.2024
Všechny kurzy
EUR - 24,695 CZK
USD - 22,940 CZK
GBP - 29,277 CZK

Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2023

Česká národní banka vydala každoroční Zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem. Zpráva obsahuje přehled informací o finančním sektoru za rok 2023 a nejvýznamnější dohledová a regulatorní opatření během tohoto období.

ČNBlog – Vojensky i ekonomicky strategické výrobky nejspíše nadále nacházejí cestu z ČR do Ruska

Dva roky po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu přijala Evropská unie další, již třináctý balík sankcí. Zatímco skutečný vývoz českých výrobků do Ruska se propadl na pouhou pětinu předválečného stavu, již od počátku války se množí indicie, že západní zboží si cestu do Ruska najde, a to skrze země sloužící jako „překladiště“ pro následný reexport do Ruska. V novém čnBlogu autoři Anna Drahozalová, Martin Kábrt a Adriana Wałoszková ze sekce měnové poukazují na to, že vývoz do těchto zprostředkujících zemí nejen kompenzuje úbytek toků do Ruska, ale v některých případech ho dokonce převyšuje.

Inflace se v květnu 2024 přiblížila k prognóze i cíli ČNB

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v květnu 2024

Monitoring centrálních bank II/2024

Část sledovaných centrálních bank včetně ECB v uplynulém období své úrokové sazby snižovala, ostatní banky je ponechaly beze změny. Japonsko opustilo záporné úrokové sazby. Byla dokončena revize prognostického procesu Bank of England. Téma pod lupou se zabývá porovnáním tržních výhledů úrokových sazeb v eurozóně s komunikací ECB, zejména rozkolu mezi nimi z počátku letošního roku. Ve vybraném projevu se francouzský guvernér věnuje současnému poklesu inflace a zabývá se otázkou, na jaké úrovni se úrokové sazby stabilizují. (pdf, 868 kB)

Luboš Komárek: Dilemata měnové politiky a jak se je pokusit vysvětlit?

Prezentace z vystoupení ředitele odboru vnějších ekonomických vztahů sekce měnové Luboše Komárka na finále Ekonomické olympiády 2024, která se konala v Kongresovém centru ČNB 7. června 2024 (pdf, 841 kB).

Opatření obecné povahy ke stanovení sazby proticyklické kapitálové rezervy pro Českou republiku č. II/2024

ČNB vydala Opatření obecné povahy, kterým stanovuje sazbu proticyklické kapitálové rezervy pro Českou republiku ve výši 1,25 %.

Vybraná vystoupení a rozhovory guvernéra ČNB Aleše Michla, ve kterých vysvětluje, jak centrální banka bojuje s inflací a jaké kroky podniká k dosažení cenové stability.

Osobní finance – přejít na podstránku

ČNB pro veřejnost připravila webový rozcestník věnovaný svým aktivitám na poli finančního a ekonomického vzdělávání.

Inflace v Česku je opět na nízkých hodnotách v blízkosti dvouprocentního inflačního cíle. ČNB bude důsledně dbát na to, aby inflace zůstala dlouhodobě nízká a stabilní. Jakou očekáváme inflaci pro letošní rok?

Patříme mezi nejprestižnější zaměstnavatele v České republice – přesvědčte se, že právem. Na nové kariérní stránce ČNB zjistíte, jaký je u nás kolektiv, jaké benefity nabízíme zaměstnancům nebo kde se s námi můžete potkat.

Základní sazby ČNB

4,25 %

Diskontní sazba

5,25 %

2T Repo sazba

6,25 %

Lombardní sazba

1,75 %

CCyB
sazba

Inflace

2,6 %

Květen 2024

Aktuální prognóza ČNB

2,3 %

Inflace
2024

2,0 %

Inflace
2025

1,4 %

HDP
2024

2,7 %

HDP
2025

Rizika hypotečního úvěru

  • Neberu si příliš vysoký úvěr?
    Poměr mezi úvěrem a hodnotou zastavené nemovitosti by neměl přesáhnout 80 %, resp. 90 % u úvěrů k financování vlastního bydlení pro žadatele mladší 36 let.
  • Zvládnu splácet?
    Zvýšené riziko nesplacení úvěru hrozí už v případě, kdy splátky všech úvěrů žadatele převýší 40 % jeho čistého měsíčního příjmu.
  • Nebudu předlužený?
    Riziko nesplacení úvěru hrozí ve zvýšené míře už v případě, kdy celkové zadlužení žadatele o úvěr převýší osminásobek jeho čistého ročního příjmu.

kalkulacka_cervena_20   Spočítejte si