Pondělí

Cloudy

12°/8°

Úterý

Cloudy

9°/7°

Středa

Cloudy

9°/3°

Detail poptávky: Architektonická soutěž na řešení expozic, výstavních prostor a návštěvnického provozu v Historické a Nové budově Národního muzea

  • Obory:

  • Typ obchodní příležitosti: undefined
  • Finanční objem: undefined
  • Termín platnosti: 26.10.2016 - 26.3.2018

Předmětem dvoukolové veřejné soutěže o návrh je architektonické řešení expozic, výstavních prostor a organizace návštěvnického provozu s důrazem na vizi a filosofii expozic a konkrétní propojení Historické a Nové budovy Národního muzea.
Získáním Nové budovy Národního muzea (NB NM – kulturní památka) a připravovanou rekonstrukcí Historické budovy (HB NM – národní kulturní památka) se nejvýznamnější česká muzejní instituce přibližuje obdobným muzejními komplexům, otevřeným v posledních letech v dalších metropolích Evropy (Vídeň, Berlín ad.). Pražský komplex bude zpřístupněn v době 200. výročí založení Národního muzea a 100. výročí založení samostatného československého státu. Uvolněním prostor HB NM, a tím rozšířením užitných ploch pro expozice a výstavy se Národní muzeum dostává do nové situace; spojení dvou významných objektů, kulturně-historicky, architektonicky i prostorově zcela odlišných, vyvolává nové komplexní možnosti působení muzea na veřejnost.
Týmy muzejních kurátorů zpracovaly libreta pro jednotlivé expozice, vycházející ze struktury a tematiky největší a nejvýznamnější sbírky muzejní povahy v ČR. Koncept expozic připravený v ideově-tematické rovině nyní NM předkládá architektům k svobodnému tvůrčímu ztvárnění ve vizuální, prostorové a výtvarné podobě. Vyhlašovatel hledá řešení nejen smysluplné návaznosti expozic a logického pohybu návštěvníků, ale i fyzického a mentálního propojení obou rozdílných budov tak, aby v centru Prahy vzniklo moderní a důstojné muzejní centrum.
Soutěžní návrh by v prvním kole měl doložit vizi autora komplexního řešení expozic, výstavních a veřejných prostor včetně organizace pohybu návštěvníků, při akceptování nesporných hodnot obou budov. Druhé kolo bude zaměřeno na podrobnější názor na konkrétní řešení předmětu soutěže a jeho zadání bude upřesněno po ukončení I. kola. Návrh by měl prokázat také sílu vůdčí tvůrčí osobnosti a respekt k tradicím, vnímání významných prostor a znalost komplexnosti požadavků na moderní muzejní výstavnictví.
Účelem soutěžního návrhu není vyřešit úkol definitivně.

Zdroj obchodní příležitosti Věstník veřejných zakázek

Kontaktní údaje
Pro zobrazení musíte být přihlášen.
Přihlásit